Wat is een merkidentiteit en waarom is het zo belangrijk?

Alles wat je moet weten over brand identity

Merkidentiteit, brand identity, huisstijl, branding… Het zijn allerlei termen die je waarschijnlijk weleens voorbij hebt zien komen. Je weet dat het belangrijk is, maar wat is een merkidentiteit eigenlijk en wat valt hier zoal onder? En waarom is een merkidentiteit essentieel voor iedere ondernemer? We vertellen je er meer over in deze blog!

Wat is een merkidentiteit?

Een merkidentiteit is ontzettend belangrijk. Maar wat is een merkidentiteit eigenlijk? Je merkidentiteit, ook wel brand identity, is hetgeen dat je uitstraalt naar jouw ideale doelgroep. Hetgeen waarmee jij je met jouw onderneming onderscheidt van de rest en waaraan jij herkend wordt. Kort gezegd vallen alle uiterlijke én verbale kenmerken van jouw merk hieronder. Het is letterlijk de identiteit van jouw merk! Is jouw merkidentiteit ‘on point’? Dan val jij op en laat je een blijvende indruk achter bij (potentiële) klanten. En dat willen we als ondernemers toch allemaal?

Wat er zoal onder een merkidentiteit valt

Eigenlijk is een brand identity een samenhangend geheel. Het zijn namelijk alle elementen die samen een beeld van jouw merk en dus jouw bedrijf vormen. De buitenkant vertelt iets over de binnenkant. Maar wát valt er zoal onder een merkidentiteit? We zetten de belangrijkste onderdelen voor je op een rijtje.1:

1: Logo

Een logo is een ontzettend belangrijk onderdeel van je brand identity. Misschien zelfs wel het allerbelangrijkste onderdeel. Het moet direct herkenbaarheid uitstralen! Je logo gebruik je ontzettend veel. Op je website en op je social mediakanalen, maar ook op drukwerk.

2: Kleurenschema

Wil je een sterke, herkenbare merkidentiteit? Dan is het goed om consistent dezelfde kleuren te gebruiken. Deze kleuren komen terug in al je online marketinguitingen, maar ook weer in je logo, typografie, grafische elementen, drukwerk en nog veel meer. Iedere kleur roept een bepaalde emotie op. Dit wordt ook wel kleurenpsychologie genoemd. Het is heel interessant om vooraf te kijken welke emoties jouw favoriete kleuren oproepen.

3: Typografie

Bij een brand identity hoort een specifiek lettertype. In sommige gevallen worden er meerdere lettertypes gebruikt die perfect op elkaar aansluiten. Je gebruikt je lettertype(s) op je website, maar bijvoorbeeld ook op social media, in advertenties, op verpakkingen of op offline promotiematerialen.

4: Beeldstijl

Als bedrijf zijnde ontwikkel je een eigen stijl. Deze stijl wordt ook wel beeldstijl genoemd. Je beeldstijl voer je door in de fotografie, illustraties en andere grafische elementen. Misschien is jouw stijl wel heel minimalistisch of juist maximalistisch. Het kan ook zijn dat jouw beeldstijl heel strak of juist ontzettend speels is. Voer jij overal dezelfde stijl door, dan zorgt dit voor meer herkenbaarheid en een sterkere merkidentiteit.

5: verpakkingsontwerp

Verkoop jij producten? Dan moet jouw merk ook direct te herkennen zijn op de productverpakkingen. Consistentie en herkenbaarheid ontstaat onder andere door het logo, de typografie, je branding kleuren en andere elementen op de verpakking naar voren te laten komen.

6: tone-of-voice

Iedereen communiceert op zijn of haar eigen manier. Gebruik jij specifieke woorden tijdens het communiceren of zet jij een hele eigen toon op? Dan spreek jij jouw doelgroep op een bepaalde manier aan. Dit kan heel formeel en serieus zijn, maar ook informeel en opgewekt. Je kan je tone-of-voice overal laten terugkomen. Zo creëer je meer herkenbaarheid, kom je betrouwbaarder over én het is weer een puzzelstukje van je merkidentiteit.

7: Merkwaarden en missie

Last but not least; je merkwaarden en missie. Ook deze elementen zijn ontzettend belangrijk voor je brand identity. Ze worden namelijk geïntegreerd in je merk en laten zien waar jij écht voor staat. Je merkwaarden en missie kunnen onder andere naar buiten worden gebracht via slogans, missieverklaringen en marketinguitingen.

Waarom een merkidentiteit zo belangrijk is

Je hebt kunnen lezen dat het erg goed is om een merkidentiteit te bepalen en uit te stralen naar je ideale doelgroep. Maar wáárom is het zo belangrijk voor iedere ondernemer? Allereerst, en het zal je niet verbazen, zorgt een sterke merkidentiteit voor veel herkenbaarheid. Mensen identificeren jouw merk sneller en je bent je concurrenten zonder brand identity meteen een stapje voor. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom een merkidentiteit zo belangrijk is. Een brand identity zorgt ervoor dat:

  • je geloofwaardig en betrouwbaar overkomt;
  • je een emotionelere band opbouwt tussen je merk en klanten;
  • mensen eerder bereid zijn om meer te betalen voor jouw product(en) of dienst(en);
  • jouw merk eenvoudiger uit te breiden is;
  • mensen aangemoedigd worden om positieve reclame voor je te maken;
  • het plannen en uitvoeren van marketingtaken eenvoudiger gaat.

Je merkidentiteit bepalen, hoe doe je dat?

Al die voordelen van een brand identity zijn natuurlijk super, maar hoe doe je dat eigenlijk, een merkidentiteit bepalen? Om een sterk merk neer te zetten moet je diep in de markt, je bedrijf en je doelgroep duiken. Er komt veel creativiteit, strategie en expertise bij kijken. Wil je jouw merkidentiteit bepalen? Dan is het aan te raden om hier samen met een professional mee aan de slag te gaan. Zo weet je zeker dat jouw merkidentiteit bij jou, je bedrijf en jouw ideale doelgroep past.

Ook een sterke brand identity?

Je huidige brand identity onder de loep nemen of juist ‘from scratch’ een merkidentiteit bepalen? Wij van studio SHiFT helpen je ontzettend graag! Heb je vragen en/of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan even contact met ons op. We staan heel graag voor je klaar!

Tips & Tricks

Lees hier al onze tips & tricks over design, websites en nog veel meer.