6 webdesign trends voor 2024

Wat is hot en wat not? Dé webdesign trends voor 2024!

Trends komen en trends gaan. Zo ook op het gebied van webdesign. Wat voorheen hip was, is nu misschien helemaal niet meer aan de orde. In deze blog duiken we dan ook in de nieuwste webdesign trends voor 2024. We hebben het onder andere over nostalgische Y2K-invloeden, een duurzaam webdesign en de donkere modus.

Nostalgie & Y2K

Erg populair op het gebied van website design is de Y2K trend. Dus duik in 2024 in het verleden en omarm de nostalgie van het Y2K tijdperk; dé tijd waarin digitale designs een revolutie doormaakten. Wat Y2K is? Y2K staat voor het jaar 2000, dé millenniumwisseling die iedereen in zijn of haar greep hield. Een Y2K design is juist nu razend populair omdat het nostalgische gevoelens teweegbrengt. Deze webdesign trend brengt felle kleuren, futuristische vormen en het is direct een knipoog naar de digitale esthetiek van de zero’s.

Green UX: duurzaam webdesign

Duurzaamheid is ontzettend belangrijk. En zo is een duurzaam webdesign ook een absolute trend voor 2024. Wist je dat zelfs het laden van een webpagina al zorgt voor CO2 uitstoot? Green UX is dé sleutel tot het creëren van websites met een minimale ecologische voetafdruk. Tijdens het ontwerpen en bouwen van een website worden milieubewuste keuzes gemaakt. Zo wordt rekening gehouden met de laadtijd: hoe sneller de website laadt, hoe minder energie het kost. Denk bijvoorbeeld aan energie-efficiënte hosting, minimalistische ontwerpen en het verminderen van de CO2-uitstoot.

Meer weten over duurzaam webdesign? Neem contact met ons op.

Interactief webdesign met 3D elementen

Wat je ook veel terug gaat zien in 2024 is een interactief webdesign. Denk aan opvallende en bewegende elementen, animaties, gifjes, 3D-graphics en nog veel meer dynamische elementen die jouw website tot leven brengen. Een bijkomend voordeel? Een interactieve website wekt de interesse op én houdt de aandacht vast van bezoekers.

Donkere modus

Een andere belangrijke trend voor 2024, is de donkere modus. Ook wel ‘dark mode design’ genoemd. Het is niet alleen heel fijn voor de ogen als de website ook in donkere modus kan worden gezet, het draagt daadwerkelijk bij aan de user experience van de gebruikers. Bezoekers hebben namelijk de mogelijkheid om hun kijkervaring aan te passen aan hun voorkeur, wat over het algemeen heel erg gewaardeerd wordt.

Minimalisme blijft

Ondanks de maximalistische (Y2K) invloeden blijft minimalisme een trend. Het is lekker rustig, overzichtelijk en ‘het is gewoon wat het is’. Bij een minimalistisch webdesign komt veel witruimte voor, maar ook rustige foto’s en een consistent kleur- en typografiegebruik. Oftewel: niet te veel poespas. Minimalisme is ook in 2024 weer een webdesign trend en dat zal nog wel een tijdje zo blijven.

Gradiënts

Gradiënts zijn ook in 2024 een webdesign trend. Eigenlijk is het een soort van terug van weggeweest! We kennen allemaal nog wel de subtiele kleurovergangen van vroeger, bijvoorbeeld van lichtblauw naar donkerblauw. Vandaag de dag mag het wel iets gedurfder en dus worden ook opvallende en contrasterende kleuren samengevoegd. Gradiënts voegen diepte toe en maken websites levendig en visueel aantrekkelijk.

“Wist je dat de gradiënts terug zijn dankzij de Y2K trend?”

Aan de slag met de webdesign trends voor 2024!

Is jouw website toe aan een re-design of wil je een nieuwe website laten bouwen volgens de webdesign trends van 2024? Wil je bijvoorbeeld een interactief webdesign of bijvoorbeeld een duurzame website? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op en kom gerust langs voor een kopje koffie.

Tips & Tricks

Lees hier al onze tips & tricks over design, websites en nog veel meer.