Design trends van 2023

Er zijn al een aantal interessante ontwikkelingen rondom de trends van 2023. Designers zullen zich vooral richten op technologisch geavanceerde, interactieve en ecologische ontwerpen. Er zal een steeds grotere focus zijn op het creëren van duurzamere producten, die gemakkelijk te recyclen zijn. Maar wat betekent dit voor grafische ontwerpen en webdesign?

Kunstmatige intelligentie (AI)

De design trends van 2023 zullen meer gericht zijn op kunstmatige intelligentie (AI) in design. AI zal designers helpen bij het creëren van meer gepersonaliseerde en geavanceerde ontwerpen. AI kan ook worden gebruikt om de interactiviteit en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Momenteel zie je het veel terugkomen voor het genereren van kleurenpaletten, voor het ontwerpen van lettertypes of het oneindig genereren van unieke characters.

Duurzaam webdesign

De design trends van 2023 zullen ook meer gericht zijn op het gebruik van duurzame materialen. Nu is een website digitaal, maar betekent dit niet direct ‘groen’.

“Een gemiddelde website produceert naar schatting namelijk 1,76 gram CO2.”

Er is veel nodig om een website te laten draaien, serverparken, datacenters, laptops, etc. Maar wat heeft het digitale design van jouw website te maken met deze apparaten? Door jouw webdesign te optimaliseren kun je energieverbruik beperken. Verminder de energiebelasting van de website door bestanden te verkleinen. Tinypng.com is bijvoorbeeld een perfecte site voor het comprimeren van afbeeldingen. Verder kan caching helpen om het aantal verzoeken naar de server te verminderen.

Minimalistisch design

Ten slotte zal er in 2023 een grotere focus zijn op minimalistisch en eenvoudige designs. Designers zullen hun designs minimaliseren en ervoor zorgen dat ze eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen zijn. Met behulp van een minimalistisch design komen de producten op een webshop bijvoorbeeld beter naar voren en zal het navigeren op de website makkelijker gaan.

De design trends van 2023 zullen zeker interessant zijn om te volgen. Designers zullen hun focus leggen op technologische innovatie, interactiviteit en duurzaamheid.  Door de trends in de gaten te houden kun je jouw design aanpassen aan de veranderende behoefte van de consument.

Tips & Tricks

Lees hier al onze tips & tricks over design, websites en nog veel meer.